Go Back

Vetebullar med hallon

Kardemummabullar
Förberedelser13 minuter
Tillagningstid2 timmar
Måltid: Efterrätt
Portioner: 18 bullar

Ingredienser

  • Vetedeg:
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk 3 %
  • 50 g färsk jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 st ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special
  • Fyllning:
  • 100 g mjukt smör
  • 2 msk lemon curd
  • 3 dl hallon
  • 2 msk maizena
  • 2 msk florsocker
  • 50 g mandelspån
  • 1 st ekologiskt ägg till pensling
  • pappersformar

Instruktioner

  • Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  • Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  • Blanda smör och lemon-curd till en krämig fyllning.
  • Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0.5-1 centimeter tjock.
  • Bred över smörkrämen.
  • Blanda lätt tinade bär med florsocker och maizena i en skål. Maizenan tillsätts för att blåbären inte ska bli för vattniga.
  • Strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle. Skiva rullen i 3-4 centimeter breda skivor. Lägg bitarna i pappersformar.
  • Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.