Go Back

Äppelpaj med mandelmassa

Baka med äpple
Total tid37 minuter
Måltid: Efterrätt
Keyword: Paj

Ingredienser

  • Deg
  • 150 g smör
  • 1 msk florsocker
  • 210 g vetemjöl 60 gr=1 dl
  • 1,5 msk vatten
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 0,5 st citron finrivet skal
  • 50 g smör
  • 2 st ägg
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk kardemumma stött
  • 2-3 st äpplen
  • Topping
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl mandel flagad

Instruktioner

  • Blanda smör, florsocker, mjöl i matberedare kör till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör några sek till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar botten, cirka 27 cm i diameter. Ställ formen i kylen cirka 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa upp äggen, tillsätt dem och socker. Sjud till en tjock kräm under ständig vispning. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandelmassa, citronskal och kardemumma.
  • Skala och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Ta fram pajen och nagga botten. Häll på mandelkrämen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över socker och flagad mandel.
  • Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 minuter eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljsås.