Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, ca 0.5-1 centimeter tjock.
Blanda smör, råsocker, riven mandelmassa och vanillin till en krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30x20 centimeter, cirka 0.5 centimeter tjock.
Bred på fyllningen på plattorna. Rulla sedan ihop degen till en tajt rulle.
Lägg rullen i en smörad kakform, 24 centimeter i diameter med löstagbar botten.
Klipp sneda snitt i rullen (cirka 0.5 centimeter djupa) med 1 centimeter mellanrum och vik upp snitten åt varannat håll.
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Jäs kransarna under en bakduk, i cirka 40-60 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
Grädda kransarna i ca 20 minuter.