Go Back

Vaniljbullar med mandelmassa

Vetebröd
Måltid: Efterrätt

Ingredienser

Vetedeg:

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk 3 %
  • 50 g färsk jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 st ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl råsocker
  • 200 g mandelmassa
  • 2 tsk vanillin
  • 50 g mandelspån
  • 1 st ägg till pensling

Instruktioner

  • Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  • Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i ca 40 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  • Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, ca 0.5-1 centimeter tjock.
  • Blanda smör, råsocker, riven mandelmassa och vanillin till en krämig fyllning.
  • Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30x20 centimeter, cirka 0.5 centimeter tjock.
  • Bred på fyllningen på plattorna. Rulla sedan ihop degen till en tajt rulle.
  • Lägg rullen i en smörad kakform, 24 centimeter i diameter med löstagbar botten.
  • Klipp sneda snitt i rullen (cirka 0.5 centimeter djupa) med 1 centimeter mellanrum och vik upp snitten åt varannat håll.
  • Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  • Jäs kransarna under en bakduk, i cirka 40-60 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  • Grädda kransarna i ca 20 minuter.