Go Back

Smulpaj med rabarber jordgubbar

Ingredienser

  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 2 –3 msk strösocker
  • 100 g Arla smör
  • Fyllning
  • 3 –4 rabarberstjälkar
  • ca 1/2 liter jordgubbar
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Hemmagjord vaniljsås

  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljpulver

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Bland mjöl, havregryn och socker i en bunke.
  • Lägg i smöret skuret i bitar och finfördela allt till en grynig massa.
  • Ansa och skär rabarberstjälkarna i två cm stora bitar. Varva rabarber och jordgubbar i en ugnssäker smörad form. Blanda socker, potatismjöl och strö det över.
  • Fördela smuldegen över fyllningen och grädda mitt i ugnen 15-20 min. Servera med hemmagjord vaniljsås.

Hemmagjord vaniljsås

  • Koka upp grädde och mjölk med vaniljpulver och låt svalna.
  • Vispa socker och äggulor poröst. Tillsätt gräddblandningen och rör ihop.
  • Häll tillbaka i kastrullen och vispa på låg värme tills såsen tjocknar, det får inte koka. Låt svalna och servera kall.