Go Back

Asure soppa

Förberedelser2 timmar
Tillagningstid2 timmar
Total tid4 timmar
Måltid: Efterrätt
Kök: turkiskt
Keyword: soppa
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 1/2 kg vete för asure finns i utländska affärer
  • 1 dl ris, sköljd
  • 2 dl kokta kikärter
  • 1 dl kokta vita bönor
  • 100 gr torkade och delade aprikoser
  • 50 gr. torkad russin
  • 50 gr torkad fikon
  • hasselnötter, skållad mandel skalade mandlar
  • Skivat skal av apelsin, citron
  • 3-6 dl strösocker eller efter smak
  • 1-2 dl havremjölk el. valfri mjölk
  • Dekorera: Granatäpple valnötter, kanel

Instruktioner

  • Använd en 10 liters kastrull. Skölj vetet ordentligt så att vattnet är klart. Koka det en gång och skölj bort det gula vattnet. Lägg sedan vetet i kastrullen och fyll på med vatten som täcker den något och koka. Stäng sedan av spisen och låt det vila över natten.
  • På morgonen koka vetet igen på medelvärme i en 30-40 minuter och rör om emellanåt tills vetet mjuknar och öppnar sig.
  • Koka nejlikor i vatten och sila sedan igenom vattnet i kastrullen. Lägg i ris, skalen av apelsin och citron och koka på låg värme någon kvart.
  • Lägg nu i de kokade kikärtorna och vita bönorna och koka ihop någon kvart till på låg värme. Om vattnet minskar kan du hälla på lite mer. Använd inget lock så slipper du att det kokar över.
  • Tillsätt nu de torkade frukterna som russin, torkade aprikoser, fikon och koka i 15 minuter till.
  • Tillsätt sedan sockret tills du tycker att det räcker och koka på låg värme tills du får önskad konsistens kanske i en 15 minuter till.
  • Om du vill tillsätt sist lite mjölk och koka någon kvart till.
  • Servera: Asuren ljummen och strö över kanel och dekorera med valnötter och granatäpple.