Go Back

Fyllda paprikor dolma

Förberedelser10 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: Vegetariskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 1/2 kg turkisk paprika el. 8-10 st
  • 2 st gullök
  • 1 st vitlök
  • 2 dl olivolja
  • 3 dl ris alternativt havreris
  • 1/2 msk hackad persilja
  • 1 finhackad tomat
  • 1 msk tomatpuré
  • Chiliflakes spiskummin, svartpeppar, salt
  • Sås: 1 msk tomatpuré 2-3 dl hett vatten

Instruktioner

  • Du kan göra det här på två olika sätt, båda funkar bra men det första är smidigare.
  • Skölj först riset. Börja sedan med att hacka löken och lägg i en skål. Tillsätt sedan riset, de finhackade tomaterna, tomatpurén, finhackad persilja, finhackad vitlök, olja och kryddor. Blanda ihop allt med händerna så att riset får en härlig rödfärg.
  • Fyll sedan dina paprikor som du har gröpt ur ett litet lock på med din ris, stäng igen med locket. Fortsätt sedan med att placera dolman fint i en kastrull med locksidan upp.
  • Vid sidan av ta tomatpurén och det kokta vattnet och rör om till en sås. Häll den i kastrullen. Lägg över några smörbitar om du vill på paprikorna.
  • Låt tomatsåsen koka upp och sänk sedan till medelvärme och tillaga dolman. Känn efter på dolman efter ca 30-40 minuter med en gaffel om den har mjuknat i skinnet. När den är klar servera med vitlöksyoghurt.

Version 2 tillagningssätt

  • Hacka löken fint i små tärningar och bryn den på medelvärme i lite olja tills den tar färg.
  • Tillsätt olja, sköljd ris och rör om i ca 1-2 min.
  • Hacka persilja och tillsätt i riset. Lägg i salt, peppar, chiliflakes. Sist lägger du i den finhackade tomaten och tomatpurén. Låt bryna lite till samtidigt som du rör om.
  • Skär av hatten på paprikan och fyll med risfyllningen.
  • Placera dolma paprikorna i en kastrull. Lägg i 4 dl vatten och tillaga i låg värme i ca. 40 min. Servera med turkisk yoghurt som vispas ihop med pressad vitlök och lite vatten.