Go Back

Somrig citronpaj med maräng

Citronmarängpaj
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Efterrätt

Ingredienser

Pajbotten

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 äggula

Fyllning

  • 2 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 1 mogen citron
  • 75 g smör

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 1 1/4 dl strösocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°. Skär smöret till pajbottnen i mindre bitar och smula med fingertopparna tillsammans med mjöl eller mixa några gånger i en matberedare. Tillsätt vatten och äggula och kläm ihop till en deg, knåda så lite som möjligt.
  • Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten och låt formen stå kallt cirka 30 minuter. Fäst aluminiumfolieremsor runt kanten så degen inte kryper ner. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på nedersta falsen.
  • Under tiden kan du smälta smöret till fyllningen och låta den svalna. Sikta florsockret genom en finmaskig sil i en skål. Vispa sönder äggen lätt och tillsätt florsocker, saften av citron och smält smör. Fyll citronfyllningen på pajskalet. Grädda i 15-20 minuter tills fyllningen stannat och låt pajen svalna.
  • För marängen vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum. Börja först med att vispa äggvitorna lite fastare och tillsätt sedan sockret försiktigt lite i taget tills det blir ett fast skum och vänder du skålen upp och ner ska det inte rinna ner. Bred marängen över pajen och grädda under grillelementet i 4-6 minuter tills den blir gyllenbrun.