Go Back

Krämig blomkålssoppa med krutonger

En varm soppa med blomkål.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid20 minuter
Måltid: Soppa
Kök: Svenskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 1 st blomkålshuvud ca 600 g
  • 1 st gul lök
  • Smör stekning
  • 8 dl vatten
  • 1 st buljongtärning höns
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 dl riven ost
  • 0.5 krm vitpeppar

Tillbehör:

  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 blad persilja
  • olja

Instruktioner

  • Skär blomkålen i bitar men spara några små buketter till garnering.
  • Skala och finhacka löken, fräs den och blomkålen i smöret i en gryta.
  • Tillsätt buljongtärning, vatten, riven ost och salt. Låt det koka i cirka 15 minuter.
  • Mixa blomkålen med lite av kokspadet till en slät puré. Häll tillbaka det i grytan. Tillsätt buljongen, grädden och smaksätt med vitpeppar och salt.
  • Krutongerna: Rosta brödet och skär det i tärningar. Blanda det med persiljan. Råstek blomkålsbuketterna som du sparade för garneringen i oljan i någon minut så de blir krispiga. Blanda ner krutongblandningen som serveras på soppan.