Go Back

Ramadan bröd (Ramazan pidesi)

Pidebröd som äts under Ramadan.
Keyword: bröd
Portioner: 4 st

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 100 g smör
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • cirka 9-11 dl mjöl
  • Pensling: 1 st ägg
  • Nigella frö kallad "svart kummin" Çörek otu

Instruktioner

  • Smält smör och häll i mjölken och vattnet, värm till ljummet.
  • Smula jästen i en skål och häll över mjölkblandningen för att lösa upp jästen.
  • Häll i socker, salt och mjöl sakta och knåda tills det blir en mjuk deg i cirka 8 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka 30 minuter. Ta ut luften ur degen genom att knåda lite igen och jäs i cirka 15 minuter till.
  • Sätt ugnen på 180 grader varmluft (Har man inte varmluft får man ta 200 grader).
  • Dela degen i 4 och platta ut varje deg. Tryck till med fingertopparna för att forma till en pide, annars kommer den bli tjock och det vill du inte. OBS! Man får absolut inte kavla, för då får den inte den luftigheten man vill åt i en pide.
  • Jäs i cirka 15 minuter till. Vispa ägg och pensla över bröden, strö över frön och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter tills de får färg.