Go Back

Börek med filodeg

Börek är en tunn filodeg med fyllning.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid45 minuter
Måltid: Tilltugg
Kök: turkiskt
Keyword: Meze
Portioner: 20 st

Ingredienser

  • 5 ark filodeg (1 filodeg ger 4 rosbörek)
  • 1 st uppvispad äggula för pensling
  • Sesamfrö eller nigellafrö (cörek otu)

Vätska

  • 3 dl naturell yoghurt
  • 2 st ägg
  • 1 dl olja
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning med potatis

  • 1-2 st gullök
  • 4 st kokta potatisar
  • 1 msk tomatpuré
  • Salt, peppar, turkisk chilipeppar (kirmizi biber)

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • För fyllningen pressa den kokta potatisen.
  • Finhacka löken och stek den med tomatpurén tills den mjuknar. Tillsätt de pressade potatisen samt kryddor och blanda runt med löken på låg värme i cirka 5-8 minuter. Låt svalna.
  • Ta ett ark filodeg och dela i fyra tårtbitar. Blanda alla ingredienser till vätskan och pensla varje bit med vätskan så att degen blir lätt fuktig. Lägg lite av fyllningen längs den bredaste kanten och rulla in filodegen och sedan rullar du den till en rosliknande form. Lägg på en penslad plåt i rad. Häll sist över vätskan som finns kvar i skålen. Pensla med den uppvispade äggulan.
  • Grädda i nedre delen av ugnen tills de får färg. Servera dina börek / burek varma.