Lahmacun - Turkisk pizza
Lahmacun är en turkisk pizza med köttfärs.
Förberedelser15 minuter minuter
Tillagningstid45 minuter minuter
Måltid: Huvudrätt, Smårätter
Kök: turkiskt
Portioner: 6 pers
Pizzadegen
- ca. 10-12 dl vetemjöl
- 1 pkt jäst
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl vatten
- 6 msk olja
- 2 tsk salt
Fyllning
- 500 g köttfärs nötkött
- 2 dl persilja
- 2 st gullök
- 3 msk olja
- 2 dl tomapuré
- salt, peppar, rödpeppar
Lös upp jäst i ljummen mjölk och vatten. Tillsätt salt, olja och mjöl. Baka ihop till en deg, den ska bli mjuk som örsnibben. Jäs pizzedegen i cirka 30 minuter.
Under tiden kan du tillaga fyllningen. Stek tomatpurén i olja i en kastrull. Tillsätt finhackad lök och bryn tills den får färg och blir mjuk. Rör sist i köttfärs och kryddor och blanda ihop tills det blir en sås.
Dela upp degen i runda bollar och kavla ut dem till små runda tunna pizzor och fyll med fyllningen. Var noga att stryka med tomatsåsen på kanterna så att de inte bränns i ugnen sedan. Grädda i ugnen på 275 grader i cirka 5-6 minuter. Ta ut dem så fort de fått lite färg. Servera med persilja, skivad rödlök med sumak.