Go Back

Poutine - pommes frites med cheddar och sås

Goda pommes
Total tid40 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Kanadensiskt

Ingredienser

  • ca 5-8 dl olja
  • 1 kg potatis

Brunsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 1/2 msk oxfond
  • 1 dl  vispgrädde
  • 1/2 msk  kinesisk soja
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Tillaga pommes frites.
  • Skiva potatisar i skivor och torka dem. Värm upp oljan till 180 med en termometer och testa lägg i en potatisskiva. Om det fräser fortsätt lägg i en del av skivade potatisarna. Lät de friteras och vänd på dem emellanåt, så de får färg på båda sidor.
  • När de har friterats i ungefär 10 minuter och börjar få färg tar jag ut dem och lägger över de i en sil för att överflödig olja ska rinna av. Jag torkar även av överflödig fett lätt med hushållspapper.
  • Tillaga din brunsås.
  • Smält smör och tillsätt mjöl under omrörning. Värm tills den får färg. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Koka upp på svag värme och rör om i cirka 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera varma pommes frites med cheddar och brunsås.