Go Back

Danskt rågbröd

Måltid: Frukost
Portioner: 2 bröd

Ingredienser

  • Ingredienser 2 limpor
  • Dag 1 Skållning
  • 1 1/2 dl rågkross
  • 1 dl solrosfrö
  • 1/2 dl linfrö
  • 1 msk salt
  • 2 dl Skålhett vatten
  • Dag 2
  • 2 dl ljummet vatten 37 C
  • 50 g jäst
  • 5 msk mörk sirap
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • skållningen från dag 1

Instruktioner

  • Blanda råg, solrosfrö, linfrö och salt och slå skållhett vatten över. Rör om och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  • Dag2: Rör ut jästen i det ljumma vattnet, tillsätt sirapen och rör ned mjölet. Häll blandningen i skållningen från föregående dag och kör i assistent 20-25 min. Låt stå i bunken 45 min.
  • Sleva upp degen i två välsmorda långformar. Jäs 40 min på dragfri plats utan bakduk.
  • Ugn 225 grader som sänks till 180 grader när bröden sätts in. Grädda i 50-60 min.