Go Back

Baguette

Ingredienser

  • Deg 1 Surdeg:
  • 5 g 1/10 pkt färsk jäst
  • 3 dl kallt vatten
  • 5 dl vetemjöl special
  • Deg 2:
  • 15 g färsk jäst 1/4 paket
  • 3 dl kallt vatten
  • 1 sats surdeg se recept ovan
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 8.5 dl vetemjöl special
  • vatten till pensling
  • flingsalt och sesamfrö att strö över baguetterna.

Instruktioner

  • Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.
  • Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.
  • Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
  • Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.
  • Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.
  • Sätt ugnen på 240 grader.
  • Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.
  • Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.
  • Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
  • Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
  • Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.
  • Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.
  • Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
  • Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.