Go Back

Saffranskaka

Tillagningstid1 timme 40 minuter
Måltid: Efterrätt
Keyword: Jul
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker eller brun farin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 175 g smör
  • 2 ägg

Saffranskräm

  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 g saffran
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning 2

  • 4 äpplen 600 g
  • 2 dl blandade nötter

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Blanda alla ingredienser till degen gärna i matberedare. Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Sätt in formen och resten av degen i kylskåp.
  • Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den ska inte koka). Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Bred ut krämen på botten av pajdegen. Lägg på äppelklyftorna och hela eller grovhackade nötter. Rulla ut resten av degen till drygt fingertjocka rullar och lägg dem över äppelklyftorna.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna.