Go Back

Saftiga lussebullar utan kesella

Portioner: 30 st

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 175 g smör
  • 2 påsar saffran à 1/2 g
  • 2 dl socker alt. björksocker
  • 5 dl havremjölk
  • 1/2 tsk salt
  • ca 1 1/2 l vetemjöl 1 1/2 l motsvarar 900 g
  • Till pensling och garnering: ägg& russin

Instruktioner

  • Börja med att smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet och rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. Rör ut jästen i lite av degspadet.
  • Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 10 minuter. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Baka ut julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  • Sätt ugnen på 200°C. Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin. Grädda julkusarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.