Go Back

Glace au four

Förberedelser15 timmar
Tillagningstid1 timme
Total tid38 minuter
Måltid: Efterrätt
Portioner: 8 pers

Ingredienser

  • Sockerkaka
  • 3 st ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • smör och ströbröd till formen

Maräng

  • 2 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 4 droppar citron

Fyllning

  • 5 dl jordgubbar
  • 5 dl hallon
  • 0.5 dl råsocker
  • 1 st lime
  • 1 l glass vanilj

Instruktioner

Sockerkakan:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  • Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
  • Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  • Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.

Maräng:

  • Separera äggvitorna från gulorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  • Blanda äggvita, 1/3 av strösockret och citronsaft i en torr och ren bunke.
  • Vispa till ett skum och tillsätt resterande strösocker lite i taget. Vispa till en styv maräng.
  • Sätt ugnen på 250 grader grill/övervärme.

Placering av efterrätt

  • Skiva sockerkakan i 3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i botten av en ugnsform med hög kant.
  • Tvätta och dela jordgubbarna och blanda dem med hallon, råsocker, rivet skal och saften från 1 limefrukt.
  • Fördela bären över den skivade sockerkakan.
  • Skiva den djupfrysta glassen i 3 cm tjocka skivor och lägg skivorna i ett lager över bären.
  • Bred ut marängen så att den täcker all glass och grädda med ugnsluckan öppen tills marängen blir gyllene - i cirka 4-5 minuter.