Midsommartårta med rabarber
En god tårta till midsommar
Förberedelser15 minuter minuter
Tillagningstid1 timme t
Portioner: 10 pers
- 4 st ägg
- 1 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
Rabarberkompott
- 500 g rabarber
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker äkta
Lemon curd
- 2 st citroner
- 75 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 st ägg
- Garnering
- 2 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner blandningen i äggvispet och blanda väl.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan kallna och skär den i tre tårtbottnar.
Lemon curd
Lemon curd: Skölj citronerna i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa ägg och socker ca 1 minut i en kastrull. Blanda i citronskal och citronsaft. Värm på svag värme och rör tills krämen tjocknat. Ta av kastrullen så snart den första bubblan syns.
Skär smöret i bitar. Klicka ner det i krämen och rör tills det smält. Låt kallna.
Fördela rabarberkompotten på två av bottnarna. Lägg på den sista bottnen och bred på lemon curd. Vispa grädden och täck hela tårtan med ett jämnt lager.