Go Back

Midsommartårta med rabarber

En god tårta till midsommar
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 timme
Portioner: 10 pers

Ingredienser

  • 4 st ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

Rabarberkompott

  • 500 g rabarber
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker äkta

Lemon curd

  • 2 st citroner
  • 75 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • Garnering
  • 2 dl vispgrädde

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner blandningen i äggvispet och blanda väl.
  • Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan kallna och skär den i tre tårtbottnar.

Rabarberkompott

  • Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Blanda rabarbern med socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt småkoka utan lock 15-20 min. Rör om då och då. Låt kompotten kallna.

Lemon curd

  • Lemon curd: Skölj citronerna i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa ägg och socker ca 1 minut i en kastrull. Blanda i citronskal och citronsaft. Värm på svag värme och rör tills krämen tjocknat. Ta av kastrullen så snart den första bubblan syns.
  • Skär smöret i bitar. Klicka ner det i krämen och rör tills det smält. Låt kallna.
  • Fördela rabarberkompotten på två av bottnarna. Lägg på den sista bottnen och bred på lemon curd. Vispa grädden och täck hela tårtan med ett jämnt lager.