Go Back

Semla

Portioner: 20 st

Ingredienser

  • 1 msk kardemumma
  • 3 dl mjölk
  • 50 färsk jäst för söt deg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 gr mjukt smör
  • 1 ägg
  • cirka 11-12 dl vetemjöl
  • Dekoration florsocker
  • Mandelmassafyllning
  • 400 gr mandelmassa
  • 25 gr smör
  • Skvätt mjölk

Instruktioner

  • Värm mjölken och kardemumman till 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. (Den får inte bli för hård)
  • Jäs degen under bakduk i ca 40 min.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Forma till runda bullar.
  • Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200 grader. Jäs under bakduk i cirka 40 minuter.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 min. Lå svalna
  • Blanda fyllningens ingredienser med en handmixer. Fyll bullarna med mandelmassafyllningen och grädden och pudra florsocker på locket.