Go Back

Kisir sallad

En turkisk sallad med quinoa- eller bulgur
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid45 minuter
Måltid: Sallad
Kök: turkiskt
Keyword: glutenfri, Meze
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 4 dl bulgur i mellanstorlek eller quinoa
  • 4 dl vatten

Tomatsås

  • 1 dl olja
  • 1-2 st lök beroende på storlek
  • 3-4 st turkisk paprika charliston spetspaprika
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapuré
  • 1 dl vatten
  • Salt, peppar, krossad rödpeppar, spiskummin, cayennepeppar, torkad mynta

Grönt

  • 3 st salladslök
  • 1 knippe persilja
  • Salt, peppar, citronsaft (1/2 citron), 1 msk granatäppelsirap
  • 4-6 blad mynta

Instruktioner

  • Mät upp bulgur i en stor skål. Häll över kokande vatten och låt bulgurn svälla upp och mjukna i cirka 30 minuter.
  • Om du istället väljer quinoa så koka quinoa på låg värme med lika delar vatten.
  • Hacka gul löken och spetspaprikan. Fräs i olja tills de får färg och mjuknar. Lägg i tomatpurén, paprikapuré och kryddor och rör om så att det blir jämnt. Häll i vatten, rör om och koka på medelvärme i cirka 5-10 minuter. Låt svalna.
  • Tillsätt nu tomatsåsen i bulgurn och arbeta in den några varv så att smakerna gifter sig med varandra och låt den svalna.
  • Hacka och tillsätt grönsakerna, kryddorna, citronsaften, kryddor och sirapen i skålen och blanda.