Go Back

Turkisk börek med potatisfyllning

Börek är filodeg med fyllning.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid45 minuter
Måltid: Tilltugg
Kök: turkiskt
Keyword: Börek
Portioner: 10 pers

Ingredienser

  • 3 ark filodeg

Fyllning

  • 1 kg potatis
  • 1 st gul lök
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad mynta
  • 1 tsk turkisk rödpeppar (kirmizi biber)

Pensling

  • 1 st ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl olja
  • Nigella frö kallad "svart kummin çörek otu

Instruktioner

  • Koka potatisarna i vatten tills de blir mjuka och skala, låt de sedan svalna och pressa potatisarna till en puré.
  • Vid sidan om bryn hackad lök och sedan tomatpuré i olja och tillsätt i potatispurén. Fortsätt tillsätta kryddorna och rör om på låg värme i cirka 5 minuter tills allt har gått ihop. Smaka av och salta mer om det behövs.
  • För vätskan vispa ihop mjölk, olja och ägg för att sen pensla över filodegsrullarna.
  • Ta en av filodegen (mina är cirkelformade), skär i mitten, pensla på med vätskan så att den blir lite fuktig och lägg fyllningen på långsidan och rulla inåt. Upprepa med varje filodeg och lägg efter varandra i en mindre ugnsplåt 30x40. Häll över kvarvarande vätska på din börek. Strö över fröna.
  • Grädda i ugnen på 200 grader tills de får färg ca 30 min.