Lahmacun vegetariska
Lahmacun är en turkisk pizza.
Förberedelser10 minuter minuter
Tillagningstid1 timme t
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: bröd
Portioner: 4 pers
- 1 pkt jäst
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl vatten
- 6 msk olja
- 2 tsk salt
- 10-12 dl vetemjöl
Fyllning
- 200 gr champinjoner
- 2 dl solrosfrön
- 1 knippe persilja
- 1 spetspaprika carliston
- 2 st gullök
- 3 msk olja
- 6 msk tomatpuré
- salt, peppar, chilipeppar
Lös upp jäst i ljummen mjölk och vatten.
Tillsätt sedan salt, olja och mjöl.
Fortsätt med att baka ihop till en deg och jäs i cirka 30 minuter.
Fyllningen:
Under tiden kan du göra fyllningen.
Blötlägg solrosfröna i cirka 30 minuter. Häll av vattnet och mixa med spetspaprika.
Börja med att steka tomatpurén i olja och tillsätt finhackad lök och bryn tills den får färg.
Rör sen i finhackade champinjoner och kryddor och fräs ihop en stund.
Lägg sist i frömixen och häll i vatten och låt koka under några minuter. Låt svalna.
Fortsättning pizzan
Dela upp degen i runda bollar och kavla ut dem till runda tunna pizzor och placera på en plåt med bakplåtspapper.
Fyll med fyllningen, och var noga med att stryka med tomatsåsen på kanterna så att pizzkanten inte bränns i ugnen sedan. Du kan också pensla lite olja på pizzakanten. Grädda pizzan i ugnen på 275 grader i cirka 5-6 min.
Ta ut dina gräddade lahmacun så fort de fått färg och inte för länge, då kan de bli hårda.
Låt dem vila under en ren handduk och smaka av sedan med skivad rödlök och persilja, samt några droppar citronjuice.