Go Back

Turkiska linsbiffar (mercimekli köfte)

Turkiska linsbiffar görs på röda linser och bulgur utan ugn.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Smårätter
Kök: turkiskt
Keyword: Meze
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 4 dl röda linser
  • 2 dl småkornig bulgur
  • 6 dl vatten
  • 2 st gul lök
  • 1 dl rapsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 3-4 st finhackad salladslök
  • 1 knippe finhackad persilja
  • 1 dl saft av citron
  • Salt, torkad mynta, turkisk rödpeppar, spiskummin

Instruktioner

  • Börja med att skölja linserna.
  • Häll upp en kastrull med vatten och koka upp tills linserna blir mosiga. Ta av från värmen och tillsätt bulgur och stäng locket. Vänta tills bulgurn sväller i cirka 10 minuter. Låt svalna. Om den känns för lös låt svalna lite till.
  • Under tiden kan du göra såsen genom att finhacka löken. Bryn den i olja tills den får färg i cirka 5 minuter. Tillsätt nu tomatpurén och blanda. Häll över såsen medans den är varm i kastrullen med linserna. Fortsätt att blanda ordentligt. Konsistensen får inte vara för torr, tillsätt då mer olja. Eller om den är för lös kan man tillsätta lite mer bulgur. Låt massan svalna.
  • Arbeta nu ihop till en jämn smet. Tillsätt sedan de finhackade salladsköken, persiljan, citronsaften och kryddorna.
  • Till sist blanda lätt med handen och forma ihop till avlånga bullar och servera dina mercimekli köfte.