Blomkålsmos med parmesan
Blomkål som får koka och mosas blir mild i smaken.
Förberedelser10 minuter minuter
Tillagningstid15 minuter minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Svenskt
Keyword: Vegetariskt
Portioner: 4 pers
- 1 normalstor blomkål
- 25 gram smör
- 1 msk kikärtsmjöl
- 2 msk grädde (alt växtbaserad)
- 1/2 dl riven parmesanost
- salt peppar
- Garnering Riven parmesanost
Dela blomkålen i buketter och koka mjuk i vatten. Häll av vattnet och mixa buketterna till blomkålsmos.
Smält smöret i en kastrull och lägg i mjöl och rör om tills det får färg och blir jämnt. Tillsätt moset och rör om på medelvärme. Lägg i salt, peppar, hälften av osten och grädden. Rör om allt till en mos så att det blir slätt och låt puttra någon minut tills det tjocknar.
Häll upp moset i portionsformar och strö över riven parmesanost. Gratinera på 175 grader i mitten av ugnen i cirka tio minuter tills det får gyllene färg och osten har smält. Smaklig spis.