Go Back

Manti med tomat och yoghurtsås

Manti är pasta degknyten och är en turkisk maträtt.
Förberedelser30 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: pasta
Portioner: 4 pers

Ingredienser

Pastadeg

  • cirka 4-5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl vatten

Mantisås/ Tomatsås

  • 1-2 msk smör eller olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 dl pastavatten

Yoghurtsås

  • 2 msk turkisk yoghurt (går bra med vanlig yoghurt, då kan du utesluta vatten)
  • 1/2-1 dl pastavatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt

Servera: Mynta, turkiska rödpeppar

    Instruktioner

    Pastadeg

    • Börja med att blanda ägg, salt och vatten i en stor skål och tillsätt sedan mjölet försiktigt tills det blir till en ganska fast deg. Låt degen vila under duk i cirka 20 minuter.
    • Dela degen i 2 degbitar och ta varje deg och kavla ut den till en cirkelformad tunn 2 mm tjock yufka deg (Den här biten är svårast, att kavla ut den riktigt tunn, vilket du kan göra med en oklava). Skär sedan så att du får 1-2 cm fyrkanter och ta varje hörn och vik ihop i mitten snabbt innan degen torkar. (Vill du ha i köttfärs så dutta i mitten av degen)
    • Koka upp 1 liter vatten med lite salt och lägg i dina pastaknyten och koka dem i cirka 15-20 minuter.
    • Lägg upp på fat och servera med yoghurtsås, tomatsås, mynta och turkiska rödpeppar.

    Tomatsås

    • Fräs tomatpuré i smält smör och späd ut den med pastavatten.

    Yoghurtsås

    • 5. Blanda yoghurt, vatten, salt och vitlöksklyfta i en skål. Häll över din manti som har kokat i skålen med yoghurtblandningen, använd lite av kokvattnet av pastan.

    Valfri köttfärssås (om du inte har kött i)

    • Blanda ordentligt 200 g köttfärs, 1 st finhackad gula lökar, pulbiber, salt & peppar som du duttar i pastadegen innan du formar.