Manti med tomat och yoghurtsås
Manti är pasta degknyten och är en turkisk maträtt.
Förberedelser30 minuter minuter
Tillagningstid30 minuter minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: pasta
Portioner: 4 pers
Pastadeg
- cirka 4-5 dl vetemjöl
- 1 ägg
- 1 tsk salt
- 1/2 dl vatten
Mantisås/ Tomatsås
- 1-2 msk smör eller olja
- 1 msk tomatpuré
- 1/2 dl pastavatten
Yoghurtsås
- 2 msk turkisk yoghurt (går bra med vanlig yoghurt, då kan du utesluta vatten)
- 1/2-1 dl pastavatten
- 1 vitlöksklyfta
- salt
Servera: Mynta, turkiska rödpeppar
Pastadeg
Börja med att blanda ägg, salt och vatten i en stor skål och tillsätt sedan mjölet försiktigt tills det blir till en ganska fast deg. Låt degen vila under duk i cirka 20 minuter.
Dela degen i 2 degbitar och ta varje deg och kavla ut den till en cirkelformad tunn 2 mm tjock yufka deg (Den här biten är svårast, att kavla ut den riktigt tunn, vilket du kan göra med en oklava). Skär sedan så att du får 1-2 cm fyrkanter och ta varje hörn och vik ihop i mitten snabbt innan degen torkar. (Vill du ha i köttfärs så dutta i mitten av degen)
Koka upp 1 liter vatten med lite salt och lägg i dina pastaknyten och koka dem i cirka 15-20 minuter.
Lägg upp på fat och servera med yoghurtsås, tomatsås, mynta och turkiska rödpeppar.
Yoghurtsås
5. Blanda yoghurt, vatten, salt och vitlöksklyfta i en skål. Häll över din manti som har kokat i skålen med yoghurtblandningen, använd lite av kokvattnet av pastan.
Valfri köttfärssås (om du inte har kött i)
Blanda ordentligt 200 g köttfärs, 1 st finhackad gula lökar, pulbiber, salt & peppar som du duttar i pastadegen innan du formar.