Go Back

Sekerpare - turkisk mannagrynskaka

En turkisk kaka
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 timme
Måltid: Efterrätt
Kök: turkiskt
Portioner: 1

Ingredienser

  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl mannagryn
  • 1 dl kokod
  • 3-4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk vanillin
  • 1 st ägg
  • 20 gram Hasselnötter

Sockerlag:

  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vatten

Instruktioner

  • Börja med sockerlagen så att den hinner svalna lite. För att göra det kokar du upp vattnet och sockret och sänk sedan värmen för att koka tills det tjocknar i cirka 10-15 minuter. Ta kastrullen åt sidan och låt den svalna.
  • Fortsätt med att nypa smöret i florsockret tills det blandas ihop. Tillsätt sedan ägg, vanillin, bakpulvret, kokos och mannagryn för att blanda ihop.
  •  Tillsätt vetemjöl lite i taget och rör om till en deg.
  • Vila degen under duk i cirka 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Nu till det roliga, ta ut cirka 25 bitar och rulla till bollar. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och platta ut lite lätt med handen.
  • Ta en hasselnöt och stoppa i en hasselnöt i varje kaka, pensla med ägg och grädde i ugn i cirka 10-12 minuter tills mannagrynskakan fått färg.
  • När Sekerparen kommit ut från ugnen ta över dem till en form med höga kanter. Vänta 2-3 minuter och häll sedan över den ljumma sockerlagen lite i taget så degen inte spricker.
  • Du kan nu låta det dra i cirka en halvtimme tills kakan är lagom mjuk. Lägg upp kakorna på tallrikar och servera om du vill med grädde eller ät som den är.