Värmande kikärtsgryta med bulgur

Kikärtsgryta är en god vardagsrätt som är fylld med näring, ger mättnad och sänker blodsockret. Prova gärna min värmande kikärtsgryta med bulgur.

Värmande kikärtsgryta med bulgur
Värmande kikärtsgryta
Grytan är väldigt enkel att tillaga och kikärtsgrytan brukar uppskattas av barn. Det är bara den där detaljen att man måste planera dagen innan med att blöta kikärterna :). Det finns i och för sig kikärter i konservburk, men jag föredrar torkade. Tycker de är bättre och brukar dessutom hämta dem från Turkiet. Det är en fördel om man har en tryckkokare, då det går mycket snabbare. Annars är mitt tips att man kokar enbart kikärterna tills de blir lite mjuka. Eller koka med i grytan lite längre tid tills de blir mjuka. Jag brukar servera den här grytan med bulgur men det går också bra att göra kikärtsgryta med ris. Det finns också varianter med kikärtsgryta med kokosmjölk eller spenat, men den här är den turkiska kikärtsgrytan (Nohut yemegi).
 
Kikärtor ökar mättnadskänslan

I en studie så har forskarna sett att bönor kan minska aptit och sänka blodsocker. Kikärtor är den böna som ökar mättnaden bäst och passar bra för den som vill gå ner i vikt. Får man magbesvär av bönor är kikärtor ett bättre val. Det är också viktigt att blötlägga bönor för att bli av med lektiner. Annars kan de orsaka magsmärtor och diarré. Jag brukar ofta se till så att jag har hummus hemma, eftersom det är enkelt att ha i kylen och fylld med näring.

Recept Värmande kikärtsgryta med bulgur

Ingredienser, 4 portioner
4 dl torra kikärter
3 msk rapsolja
1 st gullök
200 gr lammgrytbitar (valfri)
1 msk tomatpuré
1 msk paprikepuré
Salt&peppar
1 l kokande vatten

Gör så här
1 Blöt de torra kikärterna kvällen innan i en skål med vatten.
2 Dagen därpå börja med att finhacka löken i en handmixer. Bryn löken med oljan i en kastrull.
3 Tillsätt köttbitarna och bryn på medelvärme tills de får färg.
4 Tillsätt nu puréerna och rör om lite.
5 Sist lägger du i kikärterna och kryddorna och rör om i ca. 5 min.
6 Tillsätt nu vattnet och tillaga kikärterna på medelvärme i tryckkokaren i ca 20 min. Servera med ris eller bulgur. Smaklig måltid.