Värmande kikärtsgryta med bulgur

Kikärtsgryta är en god vegetarisk vardagsrätt som är fylld med näring, ger mättnad och sänker blodsockret. Prova gärna receptet på min värmande kikärtsgryta med bulgur.

Värmande kikärtsgryta med bulgur
Värmande kikärtsgryta med bulgur

Lektiner i kikärtor

Grytan är väldigt enkel att tillaga och kikärtsgrytan brukar uppskattas av barn. Det är bara den där detaljen att man måste planera dagen innan med att blöta kikärterna. Det finns i och för sig kikärter i konservburk, men jag föredrar torkade. Tycker de är bättre och brukar dessutom hämta dem från Turkiet. Anledningen till att kikärtor behöver blötläggas är för att de innehåller lektin, ett ämne de använder för att skydda sig mot insekters angrepp. Lektiner kan ge oss problem med magsmörtor, diarré, illamående och kräkningar. Det var en hel skola som blev magsjuka efter att ha ätit linser, där man såg att det var lektiner som var boven. Så se till att blötlägga alla bönor och linser även ärtor samt sköljs av ordentligt innan de kokas. Även kokningen hjälper till att få bort lektinerna. Använder du kikärtor på burk eller tetra behöver de inte blötläggas, eftersom de redan är tillagade.  
 
Det är en fördel att laga mat om man har en tryckkokare, då det går mycket snabbare. Annars är mitt tips att man kokar enbart kikärterna tills de blir lite mjuka. Eller koka med i grytan lite längre tid tills de blir mjuka. Jag brukar servera den här grytan med bulgur men det går också bra att göra kikärtsgryta med ris, mathavre, havreris. Om du följer antiinflammatorisk kost passar quinoa bättre. Det finns också varianter med kikärtsgryta med kokosmjölk eller spenat, men den här är den turkiska kikärtsgrytan (Nohut yemegi). I den klassiska rätten används också grytbitar av kött, då kött oftast är en bisak i Turkiet och inte en huvudsak, men den går också att utesluta. 
 
Kikärtor ökar mättnadskänslan

I en studie så har forskarna sett att bönor kan minska aptit och sänka blodsocker. Kikärtor är den böna som ökar mättnaden bäst och passar bra för den som vill gå ner i vikt. Får man magbesvär av bönor är kikärtor ett bättre val. Men som jag skrev ovan så är det också viktigt att blötlägga bönor. Jag brukar ofta se till så att jag har hummus hemma, eftersom det är enkelt att ha i kylen och fylld med näring. Du kan även använda spadet av kikärtor i bakning. 

Värmande kikärtsgryta med bulgur

En mustig och god vegetarisk gryta på mättande kikärtor.
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid40 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: Gryta
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 4 dl torkade kikärter
  • 3 msk rapsolja
  • 1 st gullök
  • 200 gr lammgrytbitar valfri
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikepuré
  • Salt&peppar
  • 1 l kokande vatten

Instruktioner

  • Blöt de torra kikärterna kvällen innan i en skål med vatten.
  • Dagen därpå börja med att finhacka löken i en handmixer. Bryn löken med oljan i en kastrull.
  • Tillsätt köttbitarna och bryn på medelvärme tills de får färg.
  • Tillsätt nu tomatpuréen och rör om lite.
  • Sist lägger du i kikärterna och kryddorna och rör om i cirka 5 minuter.
  • Tillsätt nu vattnet och tillaga kikärterna på medelvärme i tryckkokaren i ca 20 minuter. Servera med ris eller bulgur. Smaklig måltid.