Ugnsgratinerad rödbeta med fetaost

Rödbetor är en stor favorit till middag här hemma. Den här gången blev det en ugnsgratinerad rödbeta med fetaost.

Ugnsgratinerad rödbeta med fetaost

Ugnsgratinerad rödbeta

När jag äter rödbetor kommer jag att tänka på en före detta kollega som alltid hade rödbetor i sin matlåda på något sätt. Allt han åt var färgat i rött. Här hemma blir det oftast ugnsgratinerad rödbeta ihop med potatis, palsternacka och morötter och Ugnsbakad rödbeta med chevre. Eller rödbetsröran som jag brukar göra genom att mixa kokt rödbeta med yoghurt. Idag blev det istället rödbeta med fetaost i ugn.

Fördelar med rödbeta

  • Rödbetan innehåller nitrat som omvandlar till kväveoxid och vidgar kärlen, vilket ger bättre cirkulation och prestationsförmåga. Många elitidrottare dricker just rödbetsjuice för uthålligheten och ökad prestation. 
  • De innehåller fibrer som är bra för matsmältningen
  • Underlättar utrensningen av gifter från kroppen

Recept Ugnsgratinerad rödbeta med fetaost

Ingredienser, 2 personer

  • 8 rödbetor
  • 100 gr fetaost
  • Solroskärnor
  • salt, peppar, timjan
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj in formen med olja.
  2. Koka rödbetorna i cirka 10 minuter så att de mjuknar.
  3. Halvera rödbetorna och lägg i en ugnsform och strö över salt, peppar och timjan. Smula över fetaosten, strö över solroskärnor och laga i cirka 20 minuter tills de är mjuka.
  4. Servera gärna med kyckling och exempelvis quinoa till.

Prova gärna rödbetsbiffar!