Lahmacun – Turkisk pizza

Lahmacun – Turkisk pizza recept – där degen bakas ut riktigt tunt och sen gräddas pizzan med hög värme i ugnen på väldigt kort tid så att det inte bränns.

Lahmacun - Turkisk pizza

Lahmacun med tillbehör.

 

Vad är lahmacun – Turkisk pizza?

Lahmacun är en turkisk pizza med köttfärs på. Den kavlas ut riktigt tunn så att den blir frasig och äts tillsammans med skivad lök, persilja, citronsaft och med örtkryddan “sumak” på. Jag tror att det är tillbehören som gör Lahmacun riktigt god, men även själva pizzabrödet får en väldigt god smak eftersom den är så tunn. Inte alls så svårt som det ser ut. Men för att lyckas behöver du verkligen baka ut den riktigt tunt. Det klassiska är att servera med köttfärs på tomatpuré, så den är inte jättevattnig. Men du kan även ha annan fyllning på och experimentera. När jag var yngre så brukade mamma göra lahmacun rätt ofta och jag kan få riktiga craving efter lahmacun rätt ofta faktiskt. Hon brukade även slänga in dem i frysen, så att vi kunde ta fram det när vi blev hungriga. Testa att laga Lahmacun till middag, perfekt när du vill äta något lättare och riktigt gott. Glöm inte servera turkisk te till. 

Lahmacun – Turkisk pizza

Lahmacun är en turkisk pizza med köttfärs.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid45 minuter
Måltid: Huvudrätt, Smårätter
Kök: turkiskt
Portioner: 6 pers

Ingredienser

Pizzadegen

  • ca. 10-12 dl vetemjöl
  • 1 pkt jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vatten
  • 6 msk olja
  • 2 tsk salt

Fyllning

  • 500 g köttfärs nötkött
  • 2 dl persilja
  • 2 st gullök
  • 3 msk olja
  • 2 dl tomapuré
  • salt, peppar, rödpeppar

Instruktioner

  • Lös upp jäst i ljummen mjölk och vatten. Tillsätt salt, olja och mjöl. Baka ihop till en deg, den ska bli mjuk som örsnibben. Jäs pizzedegen i cirka 30 minuter.
  • Under tiden kan du tillaga fyllningen. Stek tomatpurén i olja i en kastrull. Tillsätt finhackad lök och bryn tills den får färg och blir mjuk. Rör sist i köttfärs och kryddor och blanda ihop tills det blir en sås.
  • Dela upp degen i runda bollar och kavla ut dem till små runda tunna pizzor och fyll med fyllningen. Var noga att stryka med tomatsåsen på kanterna så att de inte bränns i ugnen sedan. Grädda i ugnen på 275 grader i cirka 5-6 minuter. Ta ut dem så fort de fått lite färg. Servera med persilja, skivad rödlök med sumak.

Om du gillar turkisk pizza kanske du också gillar:
Turkisk pide
Hembakad pizza
Vegetarisk lahmacun med champinjoner