Syrlig jordgubbspaj

Till fikat blev det Syrlig jordgubbspaj idag, vilket brukar göras ofta här hemma. Paj är så gott och smälter i munnen.

Till fikat blev det Syrlig jordgubbspaj idag.

Till fikat blev det Syrlig jordgubbspaj idag.

Frysta bär? 

Frysta bär går precis lika bra att använda i bakning som färska bär. Det är till och med lättare att använda frysta eftersom du kan förvara dem i frysen. Importerade hallon är bra om du kokar så att viruset dör, enligt Livsmedelsverket, men jordgubbar finns det inga råd om.  

Recept Syrlig jordgubbspaj

Ingredienser, 6-8 bitar
150 g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver

Fyllning
2 dl creme fraiche
1 dl frysta bär ex. jordgubb, hallon
2 tsk vanillin
1/2 dl strösocker
1 ägg

  1. Börja med pajdegen genom att smälta smöret och ställ det åt sidan.
  2. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Tillsätt det avsvalnade smöret och blanda till en deg. Det blir en ganska grynig massa.
  3. Tryck ut degen i pajformen. Det går bra att använda en vanlig pajform, men helst en med löstagbar botten.
  4. Blanda ihop fyllningen utom hallonen. Lägg creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en skål och blanda ordentligt.
  5. Lägg först hallonen över de obakade pajskalet och häll sedan över fyllningen. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 30 minuter. Låt pajen svalna före servering.

Prova Key lime pie!