Ayran – svalkande dryck i solen nu

Om ni har varit på semester i Turkiet har ni säkert druckit Ayran – svalkande dryck i solen. Den serveras överallt på gatorna på sommaren och är svalkande, vilket behövs i värmen.

Ayran - svalkande dryck i solen

Ayran – svalkande dryck i solen

Vad är probiotika?

Det sägs att 80% av immunförsvaret sitter i vår mage och bakterierna har en koppling med hjärnan via vagusnerven. Livsmedel med probiotika är bra för vår tarmflora och naturlig yoghurt innehåller just det. Har du en dålig hy kan det hänga ihop med problem i tarmfloran. Det kan vara bra att stötta upp med probiotika kosttillskott om du har problem med magen såsom gaser och uppblåsthet. Du kan också äta syrade grönsaker som kimchi, kombucha eller mejeriprodukter med bakteriekultur. Varför inte prova göra din egen hemmagjorda yoghurt, ännu nyttigare. Prebiotika däremot är det som bakterierna behöver äta och finns i fiberrik mat, även dessa behöver vi få i oss för en välmående tarmflora. 

Recept Ayran – yoghurtdryck

Ingredienser
4 dl naturell/ turkisk yoghurt
2 dl vatten
1 dl hackad gurka i småbitar 1×1
Dill, salt, olivolja

Gör så här: Vispa yoghurten, salt, dill, olivolja med vattnet för hand/ mixer så att det blir lite skummigt. Blanda i de hackade små gurkbitarna och lägg upp i glas med några isbitar. Det som gör denna dryck god är när den är riktigt kall och intas en varm sommardag! Eftersom vi också förlorar salt i värmen är det bra med denna dryck. 

Prova även min Lemonad!