
Turkisk risdessert i ugn (Firinda sütlac)
Jag har tidigare visat Sütlac på bloggen och den är en stående favorit här hemma. 🙂 Men visste du att den turkiska risdesserten Sütlac går att grädda i ugnen. Smaken blir då lenare och mer mjuk.
Igår besökte jag Zetas trädgård och åt grillade mackor. Det är riktigt mysigt och en lugn oas så här mitt i vintern.
Recept Turkisk risdessert i ugn (Firinda sütlac)
Ingredienser
1/2 liter mjölk
4 msk strösocker
1 dl ris
1 äggula
1/2 tsk vanilin
Så här gör du
- Börja med att koka riset i 3 dl vatten i cirka 10 min tills riskornen svällt upp och blivit mjuka. Sedan sila av vattnet.
- Fortsätt med att hälla mjölken i en kastrull och lägg i ris. Koka upp och låt det småkoka samtidigt som du rör om försiktigt på låg värme i ca. 15-20 min. Du märker när mjölken tjocknar och det tar tid så ha tålamod.
- Sist kan du tillsätta vanilin och strösocker för att få sötma i desserten. Vispa äggulan och tillsätt. Koka en kort stund till.
- Häll upp i portionsskålar och ställ på en ugnsplåt med vatten så Sütlacen inte fastnar i formarna. Grädda i ugnen på 180 grader tills de får färg.
låter himla gott, har aldrig ätit det så det måste jag testa att göra här hemma