Ris a la malta till julbordet

Ris a la Malta, är ett måste på julbordet som juldessert. Godast blir den om du kokar egen grötris med mjölk och tillsätter grädde.

Ris a la malta till julbordet
Juldessert

Det är en dessert som görs runt jul. Du rör kall risgrynsgröt med grädde och vaniljsocker, som blir väldigt gott ihop på julbordet. Vill du göra en snabb Ris à la Malta dessert kan du göra med färdig risgrynsgröt. Du kan också servera risalamalta med saftsås. Hur den fått sitt namn har två teorier: antingen så kommer det från franskans rizalamande, ris med mandel. Eller så betyder a la malte i gastronomkretsar att något tillagas med apelsin.

Recept Ris a la malta

2 dl grötris
4 dl vatten
1/2 tsk salt
6 – 7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Så här gör du

  1. Börja med att koka grötriset med vatten och salt i en kastrull i cirka 10 minuter under lock.
  2. Fortsätt sedan med att hälla i mjölken och laga på svag värme i cirka 45 minuter under lock. Rör om då och då och låt svalna. 
  3. Nu kan du vispa grädden med vaniljsocker. Blanda grädden med den kalla gröten och garnera med apelsin eller mandarinbitar.  

Recept från ica.se

Vill du testa något annorlunda i år så finns den turkiska rispuddngen Sutlac.