Ris ala malta recept

Ris ala Malta, är ett måste på julbordet som juldessert. Godast blir den om du kokar egen grötris med mjölk och tillsätter grädde.

Ris a la malta till julbordet
Juldessert Risgrynsgröt

Ris a la malta är en dessert som tillagas runt jul. Du rör kall risgrynsgröt med grädde och vaniljsocker, som blir väldigt gott ihop på julbordet. Vill du göra en snabb Ris à la Malta dessert kan du göra med färdig risgrynsgröt. Du kan också servera ris ala malta med saftsås. Hur den fått sitt namn har två teorier: antingen så kommer det från franskans rizalamande, ris med mandel. Eller så betyder a la malte i gastronomkretsar att något tillagas med apelsin.

Ris a la malta

Total tid32 minuter
Måltid: Efterrätt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 2 dl grötris
  • 4 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 6 – 7 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker

Instruktioner

  • Börja med att koka grötriset med vatten och salt i en kastrull i cirka 10 minuter under lock.
  • Fortsätt sedan med att hälla i mjölken och laga på svag värme i cirka 45 minuter under lock. Rör om då och då och låt svalna.
  • Nu kan du vispa grädden med vaniljsocker. Blanda grädden med den kalla gröten och garnera med apelsin eller mandarinbitar.

Vill du testa något annorlunda i år så finns den turkiska rispuddngen Sutlac.