Ramadan – om att fasta i Sverige

Ramadan har nu hållit på i en månad och om det har varit svårt. Jag har inte fastat de senaste 2-3 åren då det vart svårt när det har varit så sent och när jag jobbat. Men i år när jag var hemma tänkte jag att jag kunde prova och det gick hur bra som helst. Man blir lite lugnare, lite mer energilös och orkeslös helt enkelt. En väldigt snäll version av mig själv. Läs om ramadan – om att fasta i Sverige!

Ramadan - om att fasta i Sverige
Ramadan – om att fasta i Sverige

Men själva syftet med fastan är ju bland annat som ni vet att rena kroppen från gifter och rensa ut så att balansen återställs. Det var rätt svårt att fasta från soluppgång till till solnedgången, då den går ner runt 20-21 här i Sverige. Men efter ett tag vänjer sig kroppen.

Äta under Ramadan

Jag börjar alltid att avbryta fastan med 2 glas vatten. Sen är det alltid bra att börja med något lättare som ett par bitar broccoli, paprika, morötter. Det finns goda och söta blandningen av Tahini och pekmez, druvsirap som jag alltid har på bordet. 5 gröna står alltid på bordet för att ge kroppen goda bakterier. Därefter börjar jag äta huvudmåltiden. Sen dricker jag alltid mitt varma citronvatten för att balansera ph-värdet i min kropp. Och fortsätter dricka vatten senare delen av kvällen och avslutar med ett nattmål bestående av yoghurt för dess nyttiga innehåll av prebiotika. Lite granola och frön på den. Och såklart lite olika frukter. Som ni ser hinner man inte äta så mycket, men det fungerar alldeles utmärkt.

Vad är Bayram / Eid?

Ja, bayram är som den svenska julen eller påsken. Ett tillfälle för familjen att samlas och träffas, äta god mat, utbyta presenter. Vi har bestämt att vi ska ha picknick ute i år, så kan vi träffa mamma också som vi inte har träffat så mycket under Coronatider.

Vad äter ni på Bayram?

I vanliga fall brukade mamma alltid göra en speciell jättegod köttgryta och vinbladsdolmar på Bayram. Men i år blir det lite annourlunda då vi ska vara ute. Så då får vi anpassa oss med lite börek och piroger.

Läs gärna mitt inlägg om vad man kan laga för sötsaker till Bayram också här!