Ockra gryta (Bamya) – annorlunda middagstips

Ännu en vegetarisk rätt ockra gryta (Bamya) från det turkiska köket. Okra kan du göra både på färsk okra eller torkade. Dem blir mjuka och lena i smaken när de fått koka i tomatsås.

Ockra gryta (Bamya)

Vad är okra (bamya, bamia, bamie)? 

Det är en ört som de plockar omogen med ursprung från Afrika och Indien. I Turkiet odlas den i egeiska och marmara kusten. Den innehåller mycket fibrer och är bra för matsmältningen, är mättande och innehåller järn, magnesium och kalcium. Den är också rik på c-vitamin. 

Grytan kan du servera med ris eller bulgur. Om du äter okran i tomatröran blir den lättare och passar sommarkvällar, medans den mättar mer med ris på vintern. Jag lagar bamya i olivolja, så får den en tjockare konsistens och godare smak.

Recept Okra gryta (Bamya)

Ingredienser
1/2 kg färsk okra
6 msk olivolja
1 st gul lök
2 tomater
6 dl vatten
1/2 citron
salt, peppar

Gör så här

  1. Skala och hacka löken och tomaterna.
  2. Fräs löken i olivolja tills den får färg och blir mjuk. Tillsätt sedan tomaterna och bryn tills de mjuknar.
  3. Häll i vattnet, juice av citron, kryddorna, okran och koka på låg värme tills okran blir mjuk.

Prova den här härliga pastan: pasta med grönt!