Manti med tomat&yoghurtsås – traditionell rätt

Manti med tomat&yoghurtsås är en turkisk pastarätt av degknyten/ ravioli som jag älskar och den har sitt ursprung från mina föräldrars stad Kayseri. Först kan du forma pastaknytena antingen med kött i eller utan som vegetarisk manti, och servera med tomat och yoghurtsås till middag.

Manti med tomat&yoghurtsås
Recept på manti

Vad är turkisk manti?

Manti är små pastaknyten och det vanliga är att de kan fyllas med köttfärs, men det går också bra att lämna dem tomma och göra en vegetarisk rätt. Det är också viktigt att försöka få mantin så små det går för i staden Kayseri säger dem att 40 manti ska fylla en sked. Anledningen är att det blir godare med små pastaknyten i munnen än större. När den kokat färdigt häller du på yoghurtsåsen och tomatsåsen och sen sist på med kryddor. Mums! Inom matlagning pratar man ofta om att de fem olika smakerna ska komplettera varandra, det är då du får en sensationell smak. Syra är en av smakerna och det är därför yoghurt ofta ingår som sås i mellanöstern.   

Jag kommer ihåg när jag var yngre att mamma och hennes vänner brukade samla i hennes kök och kavla ut en tunn deg och forma turkisk manti av degen. Både dessa minnen och smaken av maten är oförglömlig.

Du kan köpa färdig manti exempelvis om du har varit i Istanbul i Istiklal cadde så sitter en kvinna i ett fönster i Restaurangen Otantik och gör dessa hemmagjorda manti. Men det finns också personer i Stockholm som säljer färdig manti. 

Tips. Tycker ni det är svårt att göra manti, kan ni alltid köpa färsk pasta och göra en snabb fusk manti recept variant. För jag älskar kombinationen av tomat&yoghurtsås. Prova! 

Manti med tomat och yoghurtsås

Manti är pasta degknyten och är en turkisk maträtt.
Förberedelser30 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: pasta
Portioner: 4 pers

Ingredienser

Pastadeg

  • cirka 4-5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl vatten

Mantisås/ Tomatsås

  • 1-2 msk smör eller olja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 dl pastavatten

Yoghurtsås

  • 2 msk turkisk yoghurt (går bra med vanlig yoghurt, då kan du utesluta vatten)
  • 1/2-1 dl pastavatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt

Servera: Mynta, turkiska rödpeppar

    Instruktioner

    Pastadeg

    • Börja med att blanda ägg, salt och vatten i en stor skål och tillsätt sedan mjölet försiktigt tills det blir till en ganska fast deg. Låt degen vila under duk i cirka 20 minuter.
    • Dela degen i 2 degbitar och ta varje deg och kavla ut den till en cirkelformad tunn 2 mm tjock yufka deg (Den här biten är svårast, att kavla ut den riktigt tunn, vilket du kan göra med en oklava). Skär sedan så att du får 1-2 cm fyrkanter och ta varje hörn och vik ihop i mitten snabbt innan degen torkar. (Vill du ha i köttfärs så dutta i mitten av degen)
    • Koka upp 1 liter vatten med lite salt och lägg i dina pastaknyten och koka dem i cirka 15-20 minuter.
    • Lägg upp på fat och servera med yoghurtsås, tomatsås, mynta och turkiska rödpeppar.

    Tomatsås

    • Fräs tomatpuré i smält smör och späd ut den med pastavatten.

    Yoghurtsås

    • 5. Blanda yoghurt, vatten, salt och vitlöksklyfta i en skål. Häll över din manti som har kokat i skålen med yoghurtblandningen, använd lite av kokvattnet av pastan.

    Valfri köttfärssås (om du inte har kött i)

    • Blanda ordentligt 200 g köttfärs, 1 st finhackad gula lökar, pulbiber, salt & peppar som du duttar i pastadegen innan du formar.

    Här kan du se steg-för-steg hur manti lagas.