Karniyarik – Aubergine med köttfärsfyllning

Karniyarik – Aubergine med köttfärsfyllning, är en turkisk rätt på aubergine som är fyllig i smaken och ger tillsammans med köttfärsfyllning en riktig härlig smak. Servera med ris och en grön syrlig sallad för att balansera smakerna.

Karniyarik - Aubergine med köttfärsfyllning
Karniyarik – Aubergine med köttfärsfyllning

Laga mat med aubergine

Den här vardagsrätten är väldigt populär i Turkiet och går också rätt snabbt att göra. Först steker/ grillar du auberginen så att de blir mjuka. Vid sidan om gör du en köttfärssås som du sedan fyller auberginen med. Inte svårare än så men ändå otroligt gott. Om du vill kan du göra den vegetarisk genom att fylla med en tomatsås istället, då blir den mycket lättare i smaken. Aubergine kan ibland vara lite bitter i smaken, vilket är väldigt hälsosamt, men är smaken för stark är det ju inte så gott. Du kan få bort den bittra smaken genom att lägga auberginen i saltvatten.  

Du kan också använda aubergine till många andra saker: exempelvis brukar den ofta användas i röror genom att den får grilla och sen kan du antingen göra en enkel auberginesallad eller en auberginemeze. Aubergine används även för att göra mos av, Auberginemos. I vissa regioner i Turkiet friteras den. Andra torkar grönsaken för att göra dolma. Aubergine är en viktig grönsak som har stor plats i det turkiska köket. 

Recept Karniyarik

Karniyarik – Aubergine med köttfärsfyllning

Aubergine grillas i ugnen och fylls med köttfärs.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 4 st aubergine
  • 1 st gul lök
  • 1 msk tomatpuré
  • 300 gr köttfärs
  • 1 knippe persilja
  • 1 tsk krossad rödpeppar
  • Salt & peppar

Instruktioner

  • Förbered auberginen genom att dela den i hälften och ligga i saltvatten en kvart.
  • Börja med att skala lite av aubergine så att det blir ränder och dela auberginen i tre delar och grilla i ugn cirka 200 grader tills de blir mjuka i cirka 20 minuter. Ta ut och gröp ur ett hål eller platta till med en gaffel, så att du sen kan lägga i fyllningen.
  • Fyllningen: Under tiden fräser du hackad lök i oljan. Sedan steker du köttfärs och tillsätter tomatpuré, kryddor och persilja. Fortsätt med att låta allt puttra på svag värme i en kvart.
  • Därefter fyller du auberginerna och stoppar in i ugnen cirka 30 minuter tills köttfärsen får färg. Du kan ha högre värme till en början tills det kokar, och sen sänka till 200 grader om du vill. Ibland placerar jag också vatten i plåten för att få upp ånga.

Om du gillar Karniyarik pröva den vegetariska varianten Imam bayildi!