Gryta med purjolök&citron

Gryta med purjolök&citron är en väldigt lätt vardagsrätt. Ett stort plus också för att den är så enkel att fixa om du har bråttom eller känner dig trött. Du kan även göra den med spenat istället för purjolök. Smaklig måltid.

 

Gryta med purjolök&citron

 

Är lök nyttigt?  Inget kök utan lök för att det är en sån smakhöjare. Lök innehåller fibrer, C-vitamin och flavonoider. Vi gråter när vi skär lök eftersom det innehåller svavelhaltiga ämnen. Om du öppnar kranen så kan det rinnande vattnet hjälpa. Lök är bra för immunförsvaret. Och om du låter ett skivat lök stå bredvid dig på natten kan den plocka om bakterier för att du ska bli frisk. Eftersom lök suger upp bakterier ska vi inte spara skivad lök.

Gryta med purjolök&citron

Ingredienser, 4 portioner
1 hel purjolök
0,75 dl jasminris
1 st gullök
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
Salt&peppar
4 dl kokande vatten
Saft av en citron

Gör så här

1 Skala och hacka löken i tärningar och bryn tills det får färg i olivolja. Tillsätt tomatpurén och rör om.
2 Skiva purjolöken och tillsätt i grytan. När purjolöken mjuknat något kan du tillsätta riset och stek någon minut.
3 Tillsätt vattnet och koka i cirka 10 minuter.
4 Tillsätt sist i kryddorna och saften av citron. Rör om och lyft av från spisen.