Glutenfria morotsfrallor med bovete

Jag har inte ätit bröd på över ett år, eftersom jag slutade äta gluten med anledning av den antiinflammatoriska kosten jag följer. Jag har inte varit sugen på bröd heller, utan ätit massor med fröknäcke och riskakor. Men idag ville jag prova att baka glutenfritt bröd och testade glutenfria morotsfrallor med bovete. Och vad jag hade saknat att äta bröd. Hur gott var inte det, hur ni?

Glutenfria morotsfrallor med bovete
Glutenfria morotsfrallor med bovete

När jag var liten var det bästa jag visste när mamma bakade sütlü bilik – ett turkiskt bröd på smör och mjölk. Det var så saftigt och gott. På mackan bredde jag smör och ost och kunde seriöst äta flera stycken. Men numer är det glutenfritt bröd som gäller i min kost. Jag bakade mina glutenfria frallor utan mjölmix och använde istället bovetemjöl, havremjöl och fiberhusk. Och trots att jag åt flera glutenfria småfrallor idag så var känslan efteråt så skön. Min mage svällde inte upp och jag kände inte det där obehaget man kan få i magen av vanlig mjöl. Så värt och inte någon större skillnad i smak.

Tips för att få bra glutenfria morotsfrallor med bovete:

– Se till så att mjölken är ljummen när du löser upp jästen.
– Du kan sikta i mjöl för att undvika att den klumpar ihop sig.
– Du kan använda smör, olivolja, rapsolja, välj efter smak.
– Degen är ganska kladdig när du bakar med glutenfritt. Det är svårt att knåda degen, men när den vilat sig så blir den enklare att jobba med.
– När du har den i ugnen, kolla till den så att den har fått färg på undersidan av brödet och fortfarande är mjuk och saftig inuti.

Här är receptet på Glutenfria morotsfrallor med bovete
1 morot
25 g jäst
3 dl mjölk
ca 6 dl bovetemjöl (Köper all glutenfritt mjöl från Rawfoodshop)
1 dl havremjöl
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 msk fiberhusk

Börja med att smula jästen i en bunke. Fortsätt med att värma mjölken och tillsätt den ljumna mjölken och rör ihop tills jästen löses upp.
I nästa steg lägger vi de torra ingredienserna i en bunke: morot, bovete, havremjöl, olivolja och salt. Knåda ihop till en deg. Ta lite mer mjöl om du vill, den ska gå ihop till en deg men den är ganska kladdig om du jämför mot vanlig deg med mjöl. Lägg även i fiberhusk och jobba ihop degen några minuter. Jäs degen under en ren kökshandduk i cirka 40-45 min.
Forma till små bullar och använd dig av mjöl om det är kladdigt. Nu kan du lägga dem på en plåt med bakplåtspapper. De kan jäsa i cirka 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bröden med olja och sesamfrön.
Grädda frallorna i mitten av ugnen 10–12 min och låt de svalna.