Receptet på ugnsbakad gröt aka baked oats smakar precis som en ljuvlig kaka till frukost. Kan det bli en lyxigare start med frukost på morgonen? Den är enkel att baka gröt i ugn med få ingredienser och du kan variera toppingen efter egen smak.
Receptet på nyttig ugnsbakad gröt kan du göra endast till dig själv eller göra en större portion till hela familjen. Min dotter älskar gröt och jag har alltid lagat gröt till henne ända sen hon var bebis. Dessutom äter hon utan hallonsylt, vilket jag tycker är jättebra för att minska på socker. Gröten brukar jag göra en större portion och sedan bara värma upp resterande dagar för att få i mig en snabb frukost. Jag snubblade över det här virala receptet på tiktok, där du hittar flera olika baked oats recept.
Havregrynsgröt är min favorit och den här som du toppar med bär och yoghurt tycker jag passar bättre på våren. Om du vill kan du addera ett ägg i receptet, men jag har gjort gröten utan ägg. Chiafröna i receptet gör den len och det är därför jag inte tycker att grynen behöver mixas. Jag använder dessutom en glutenfri havregryns sort och den blir väldigt len.
Toppings till ugnsbakad gröt:
- Bär såsom hallon, blåbär, jordgubbar
- Morötter, citron
- Choklad
- Olika nötter som mandlar, pekannötter, valnötter
- Jordnötssmör
- Kryddor som kanel
Banan nyttigt
- Banan är näringsrik och innehåller vitamin B6, mangan, vitamin C, kalium, magnesium, riboflavin, niacin, vitamin A, järn samt kostfibrer.
- En studie visar att personer med diabetes typ 1 som äter kostfibrer har lägre blodsockernivåer. Och de med diabetes typ 2 får också effekt på sina blodfetter, blodsocker, och insulin om de högfiber kost.
- Kostfibrer i banan är cirka tre gram. 25-35 fram fibrer om dagen bör en vuxen person få i sig enligt Livsmedelsverket.
Ugnsbakad gröt med chia
Ingredienser
- 1-2 banan
- 1,5 dl havregryn
- 2 msk chiafrön
- 2 dl havremjölk
- ca 1/2 dl hallon
- Kokosflingor
Instruktioner
- Mosa bananen och blanda ihop havregryn, mjölk direkt i formen. Strö på hallon och kokos över gröten och baka i ca 15 minuter i 180°C tills den får lite färg och har stannat.
- Servera varm tillsammans med krämig turkisk yoghurt och honung.
- Perfekt frukost till vardag!
Vill du ha inspiration till frukost eller mellanmål, testa denna goda chiapudding
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3