Chicken tikka masala

Hur gott är inte det indiska köket, för att inte tala om denna drottningrätt – Chicken Tikka Masala. När kryddorna gurkmeja, garam masala, vitlök, ingefära gifter sig uppstår magi. Och inte nog med det, kryddorna är dessutom fyllda med goda egenskaper för vår hälsa.

Krämig och urgod Chicken Tikka Masala

Gurkmeja ger rätterna en underbar färg och har även använts inom den indiska läkekonsten, ayurverdan, långt bakåt i tiden. Den innehåller ämnet kurkumin som främjar insulinkänslighet, enligt MittKök. Vidare står det att ämnet kurkumin är bra mot inflammationer. Om du vill förhindra kroniska sjukdomar så försök ha med den i din kost.

Chicken Tikka Masala
För 2-4 personer
600 g kycklingfiléer
1 dl naturell yoghurt alt. kokosgrädde
5 cm färsk ingefära, riven
2-4 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk garam masala
1 tsk chilipulver
½ tsk cayennepeppar
½ tsk malen koriander

Sås
1 gul lök
2-4 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk hela kumminfrön
1 msk färsk ingefära, riven
4 st tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk Garam Masala
1 tsk gurkmeja
1 dl vispgrädde/ kokosgrädde/ cashewsmör
3 msk olja
salt och peppar
färsk koriander till garnering

Dela kycklingen i bitar. Blanda yoghurt, vitlök, ingefära, garam masala, chilipulver, cayennepeppar och malen koriander. Rör ner kycklingen i marinaden och låt vila i kylen minst i 2 timmar eller över natten.

Värm ugnen till 200 grader. Lägg kycklingen på en oljad ugnsplåt. Grilla kycklingen i 20 minuter, tills den får färg.

Såsen: Fräs kumminfrön i en stekpanna en stund. Häll i olja och bryn den finhackade lök tills den får färg. Lägg i vitlök, ingefära och rör om, rör sist i kryddor och rör igen. Hacka tomaterna och rör ner dem och tomatpuré och låt sjuda i ca 10 minuter under lock. Tillsätt Garam Masala, gurkmeja, kycklingen och vispgrädde. Koka upp och smaka av salt och peppar.