Glutenfri semla – saftig och enkel

I flera dagar har jag sett semlor i mitt instagram flöde och som jag älskar semlor. När jag var gravid hade vi ett café i Tyresö och bakelserna som blev över skulle slängas på kvällen. Ni vill inte veta hur många jag tryckte i mig under första graviditeten. Så jag har i tänkt att det inte går att få en glutenfri semla i närheten av den smaken. Men den här semlan är utan gluten, socker och laktos och den är både saftig, god och faktiskt bättre än den klassiska semlan. Ni måste prova glutenfri semla – saftig och enkel!

Glutenfri semla – saftig och enkel

Annorlunda semlor

På senare år har semlor också blivit mer kreativa. Vi kan se annorlunda semlor som är gjorda av chokladbollar, en croissant-donut och med lakrits eller för att inte tala om Roy Fares cronutsemla. Ja varför inte, häromdan hade jag en banankaka och la på lite mandelmassa och grädde som var över, mums så gott det var.

Hur du använder glutenfritt mjöl

När du bakar glutenfritt är det bra att blanda olika mjölsorter. Du kan använda annan typ av mjöl än det jag har använt, ta det du har hemma. Jag gillar mandelmjöl och har det som bas. Det går också bra med till exempel hasselnötsmjöl. Häll alltid mjölet försiktigt, och försök uppnå en tjock och krämig konsistens.

Glutenfri semla recept

Ingredienser, cirka 9 st bullar
50 gram smör (Kokosolja)
2 ägg
2 dl nötmjölk
1 dl kokossocker
2-3 dl grovmalt mandelmjöl
2 dl finmalt kokosmjöl
2,5 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 krm salt

Florsocker för att garnera semlorna
Kokosgrädde (Låt stå i kylen några timmat, sedan häller du av vattnet, tar den tjocka massan och mixar till kokosgrädde. Så gott.)
Mandelmassa

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Börja med att smälta smöret i en kastrull och blanda i kardemumman och nötmjölken.
3. Mixa äggen i en skål så de blir fluffiga. Häll i smörblandningen i skålen.
4. Lägg sedan i de torra ingredienser i skålen. Addera mjöl försiktigt när de börjar tjockna och stanna när det känns krämigt. Låt smeten vila i 5 minuter.
5. Forma smeten till runda bollar, det är lite kletigt, och lägg i muffinsplåt (eller vanlig plåt). Grädda i cirka 15 minuter tills dem får färg.
8. Ta ut och låt dem svalna. Jag brukar lägga en ren duk ovanpå tills de svalnar. Sedan kan du skära ut lock, gröpa ur lite bröd och lägga på mandelmassa och grädde. Njut med en chokladdryck på kakao och chaga som jag gjorde. 🙂

Här finns också sett klassiskt recept på Semla.