Vegetarisk lahmacun med champinjoner

Här kommer en riktigt god middagrecept. Lahmacun är en turkisk tunn pizza med köttfärsfyllning, som serveras med rödlök, persilja, citron och sumak. Här har jag gjort en vegetarisk lahmacun med champinjoner på vegofärs. Åh så fantastiskt gott det blev och väldigt likt originalet. Kan verkligen rekommendera denna.

Vegetarisk lahmacun med champinjoner

Du kan också använda vegofärs basen till annat exempelvis servera den med pasta eller varför inte i lasagne. Du kan också testa att använda något annat istället för champinjoner, kanske linser, bönor eller sojafärs.
Ett annat tips är också att frysa in de pizzor som blir över och ta fram när du sen behöver till utflykten eller vardagsmaten.

Recept
Ingredienser
1 pkt jäst
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
6 msk olja
2 tsk salt
ca. 10-12 dl vetemjöl  

Fyllning
200 g champinjoner
2 dl solrosfrön
1 knippe persilja
1 spetspaprika (carliston)
2 st gullök
3 msk olja
6 msk tomatpuré
salt, peppar, rödpeppar  

Gör så här
1. Lös upp jäst i ljummen mjölk och vatten. Tillsätt salt, olja och mjöl.
2. Baka ihop till en deg. Jäs i ca. 30 min.

Fyllningen: Under tiden kan du göra fyllningen.
1. Blötlägg solrosfröna i cirka 30 min. Häll av vattnet och mixa med spetspaprika.
2. Börja med att steka tomatpurén i olja. Tillsätt finhackad lök och bryn tills den får färg. Rör sen i finhackade champinjoner och kryddor och fräs ihop en stund. Lägg sist i frömixen och häll vatten och låt koka under några minuter. Låt svalna.
3. Dela upp degen i runda bollar. Kavla ut dem till runda tunna pizzor och placera på en plåt med bakplåtspapper. Fyll med fyllningen. Var noga att stryka med tomatsåsen på kanterna så att de inte bränns i ugnen sedan. Du kan också ha lite olja på kanterna. Grädda i ugnen på 275 grader i ca 5-6 min. Ta ut dem så fort de fått lite färg.