Vegetarisk Güveç

Güveç är en turkisk vegetarisk gryta som görs i en speciell lerform. 

Mustig Vegetarisk Güveç

Hur gör du en riktig Güveç? Joo, hela grejen är att grönsakerna ska tillagas med sin egen vätska. Man ska inte tillsätta någon vätska egentligen och sedan ska man även ha en deg i kanten så att det inte kommer in någon  luft. Men eftersom jag inte har en riktig Guvecform så adderar jag en aning vatten. 

Så gör du en vegetarisk Güveç
Ingredienser
, 4 portioner
(Valfri 500 gr köttbitar av lamm el. nöt)
(Valfri om kött, 1 st gullök)
4 st vitlöksklyftor
1 st aubergine
1 st squasch (zuchini)
4-5 st champinjoner
4 st grön avlång turkisk paprika (carliston)
3 st tomater
1 dl olja
1 msk tomatpuré (salca)
2 tsk salt&peppar

Gör så här
1. Hacka löken och bryn i lite olja tills de får färg. Tillsätt sedan köttbitarna och bryn tills de är färdiga.
2. Låt auberginens bittra smak gå bort genom att salta den och låta den vila i vatten cirka en kvart. Under tiden hacka grönsakerna: tomater, aubergine, squach, grön spetspaprika, champinjoner.
3. Blanda olja, tomatpuré, pressad vitlök och kryddor. Gnid in blandningen på grönsakerna.
4. Lägg först köttblandningen längst i formen. Därefter grönsakerna och häll sist 2 dl vatten. Täck med aluminumfolié om du inte har en lerform med lock.
5. Laga på 175-200 grader i ca. 2 timmar. Kontrollera att grönsakerna har fått färg och är mjuka. Servera med vitlöksyoghurt. 

Här hittar du även recept på semlor här.