Krämig blomkålssoppa

blomkalssoppa

Hörde imorse att Årets Mästerkock vann titeln Årets dokusåpa. Kul att intresset är så stort för mat verkligen.
Den här soppan rekommenderar jag verkligen, den blev riktigt krämig och slätt. Serverad med tomater och persilja från balkongen. 🙂

Krämig blomkålssoppa med krutonger

Antal portioner: 4

Ingredienser
1 st blomkålshuvud, ca 600 g
1 st gul lök smör
1 hönsbuljongtärning
8 dl vatten
0.5 tsk salt
2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl riven ost
0.5 krm vitpeppar

Tillbehör:
2 skivor vitt bröd
1 blad persilja
olja

1. Skär blomkålen i bitar men spara ca 2 dl små buketter till garnering.
Skala och hacka löken. Fräs den och blomkålen i smöret i en gryta. Tillsätt buljongtärning, vatten, riven ost och salt. Låt det koka i ca 15 minuter. Mixa blomkålen med lite av kokspadet till en slät puré. Häll tillbaka det i grytan. Späd med buljongen och tillsätt grädden. Smaksätt med vitpeppar och salt.

2. Rosta brödet. Skär det i tärningar. Blanda det med persiljan. 3. Råstek blomkålsbuketterna i oljan i någon minut så de blir krispiga. Blanda ner krutongblandningen som serveras bredvid soppan.